Stress
Stress is een veel gebruikte term in onze maatschappij en mijns inziens ook een van de meest onbegrepen termen in onze maatschappij. Stress heeft voor veel mensen een negatieve klank. Stress maakt je ziek. Een stress job, betekent bijvoorbeeld dat je te hard moet werken. Maar wanneer wordt hard werken stress?
Laat ik beginnen met uit te leggen dat stress niet altijd slecht is. Het kan soms slecht zijn en soms juist goed. Het is een verhoogde staat van paraatheid van de mens. Als je moet remmen voor een overstekende hond of je moet een presentatie geven, kan stress je net die extra alertheid geven dat je nodig hebt. Dit wordt positieve stress genoemd. De stress bouwt heel plotseling en snel op, om na korte tijd weer af te bouwen. Van negatieve stress spreken we als de stress langdurig van aard is.
Moeten en Willen
In onze maatschappij worden we afgerekend op wat we doen, niet op wie we zijn. Gewoon in het hier en nu zijn, is een kunst die we verleren. We denken altijd aan later. Maar wanneer denken we aan nu? We kopen vast een voorraadje, altijd handig om in huis te hebben, maar wanneer eten we nou eens wat we in huis hebben? We studeren voor later, maar wanneer gebruiken we de kwaliteiten die we al hebben?
En natuurlijk is het goed om aan de toekomst te denken; soms. We zijn alleen de balans een beetje uit het oog verloren! En daar gaat het in veel gevallen fout. Want het huis kan altijd nog mooier en na een studie is er altijd nog wat anders te leren, er is altijd nog een hogere functie met een hoger salaris en meer status. En wanneer genieten we van wat we hebben bereikt? Dat stukje ontspanning, genieten en tot rust komen is een schakel die maar al te gauw uit het oog verloren wordt. De ene mijlpaal is nog niet bereikt of de volgende is al gesteld.
Hoe leuk je jouw activiteiten ook vindt, als de druk te hoog wordt, verschuift willen naar moeten en verdwijnt elk plezier in je leven. En met het plezier verdwijnt de energie, de zin en elke vorm van positiviteit. Je raakt snel geïrriteerd, vermoeid en tenslotte word je ziek. Het is noodzakelijk regelmatig de opgebouwde stress af te bouwen.
Gevolgen
De gevolgen van stress kunnen verschillend zijn. Slapeloosheid, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten, uitblijven van menstruatie, geïrriteerdheid, depressiviteit, ziekte etc. Je verliest het plezier in het leven. Je wordt ongelukkig. En dat alles omdat er een schakel in de cyclus mist.
De natuur
Kijk je naar de natuur dan zie je een mooie parallel. Een appelboom krijgt in de lente blaadjes, groeit en wordt bevrucht. In de zomer groeit de appel aan de boom. In de herfst is de appel volgroeit en valt hij van de boom. Dan komt de winter. De winter lijkt onbelangrijk maar het is de periode waarin de appelboom tot rust komt en zich voorbereid op het volgende jaar.
Zo heeft ook de mens een lente waarin iets wordt gestart. Een zomer waarin iets groeit en een herfst waarin geoogst kan worden. De winter moet echter ook genoten worden. Voor de mens is dat de periode om na te genieten van het behaalde succes en zich te bezinnen op een volgende creatie. Nu kan opgebouwde stress weer worden afgebouwd. Lees hier hoe ik dat zelf heb ervaren.
Wil je dat ik je help de rust in jouw leven te hervinden? Bel me dan voor een afspraak of mail me.